Kees Boegem

 

Kees Boegem (1956) kreeg interesse in de natuurlijke geneeskunde nadat hij een meniscusoperatie had ondergaan. Na deze operatie waren de knieklachten niet geheel verdwenen dus zocht hij elders hulp. Na een periode van oriëntatie en opleidingen in Oosterse Geneeswijzen, bekwaamde hij zich in het geven van yogalessen en het op intensieve wijze masseren, zoals de therapeuten in het Verre Oosten dat doen.

Door de opmerkelijke resultaten, die voor sommige klachten met relatief eenvoudige handelingen werden bereikt, ontstond een brede interesse voor de geneeskunde in het algemeen. Nadat hij zichzelf en enkele kennissen met brandwonden op de klassieke Oosterse wijze met o.a. tahoe (sojakaas), sesamolie en gekneusde koolbladeren had behandeld, bleken de resultaten weliswaar opmerkelijk, patiëntvriendelijk en goedkoop te zijn, maar niet voor onze maatschappij geschikt, aldus de deskundigen op het gebied van brandwonden.

Omdat hij eveneens interesse in de Westerse geneeskunde en haar toepassingen had is na het behandelen van brandwonden op de klassieke Oosterse manier een door hem ontwikkelde balsem in 1992 in de handel gebracht, die aan de Westerse normen voldoet. Hieraan vooraf ging een onderzoek door TNO waarmee het warmte afvoerende effect uit de huid van de balsem is aangetoond.

Naast zijn interesse voor brandwonden is Kees vanaf 1976 actief in het behandelen van patiënten met klachten die door verhard spierweefsel kunnen ontstaan. Hij behandelt deze klachten met een rustige, maar intensieve massage, waarbij veel druk wordt uitgeoefend om de afgenomen doorbloeding in de verharde weefsels te verbeteren (zie verder onder 'Boegem therapie').

Een deel van zijn tijd besteedt hij om de beschikbare mogelijkheden van de medische wetenschap vanuit een andere invalshoek te bestuderen. De recentste uiting van deze activiteit is het stellen van de vraag of de onschadelijk gemaakte virussen van de griepprik in tumorweefsel geïnjecteerd het afweersysteem van de uitbehandelde kankerpatiënt alsnog kan activeren om de tumorcellen te vernietigen.
Zie verder onder 'Nieuwe Ontwikkelingen'.

Disclaimer