Volgens brandwondenspecialisten genezen diepe verbrandingen met achterlating van littekens. Het afvoeren van de hitte uit de huid dient daarom zo snel mogelijk gerealiseerd te worden zodat de brandwond zo oppervlakkig mogelijk kan blijven.
De optimale eerste hulp behandeling bij verbranding van de huid.
Volgens de brandwonden specialisten dringt de hitte letterlijk iedere seconde dieper de huid in zodat deze ernstiger kan beschadigen. Breng zo spoedig mogelijk een dikke laag balsem op een verbandgaas aan of gebruik enkele lagen schoon keukenpapier. De balsem kan ook rechtstreeks vanuit de tube op de verbrande huid worden aangebracht, met de spatel verdeeld en worden afgedekt met een verbandgaas. Indien bijvoorbeeld een hete vloeistof over kleding is gestroomd of kleding gesmolten is, trek dan alleen de loszittende kleding voorzichtig uit. Indien een deel van de kleding vastzit laat deze dan op haar plaats en breng ook een dikke laag balsem over deze kleding aan. De vette balsem kan effectief zijn om de vastzittende kleding los te weken zonder daarbij de kwetsbare verbrande huid eronder te beschadigen. De snelheid waarmee de balsem wordt opgebracht is belangrijker dan de wijze van aanbrengen. Door de balsem op een verbandgaas of bij de afwezigheid daarvan op een stuk keukenpapier uit te spreiden kan deze direct op een hygiënische manier op de verbrande huid worden aangebracht.
In het tijschrift Medisch Contact van 15 augustus 1986 zijn twee grafieken afgebeeld. De ene laat zien welke cel- en weefschade optreedt bij temperaturen boven de kritische grens van 44 graden Celsius. De andere laat de relatie zien tussen de tijdsduur en de intensiteit van de warmte-inwerking. Klik hier voor de grafieken.
Opgebrachte balsem zal de hitte opnemen en daardoor smelten. Als de balsem vloeibaar is geworden, is dat het moment om opnieuw balsem aan te brengen. Deze handeling herhalen tot de balsem niet meer vloeibaar wordt.
Afhankelijk van de ernst van de verbranding kan het verbandgaas met de balsem, nadat zij niet meer vloeibaar wordt met verband worden vastgezet en na ongeveer twaalf uur worden verwijderd. Indien de huid verbrand en bijvoorbeeld blaren heeft die nog gesloten zijn, de handeling herhalen. Het vocht in de blaren beschermd de verbrande huid tegen infectie en uitdroging. Hoe langer deze gesloten blijven hoe meer tijd de onderhuid heeft om op een veilige wijze te herstellen. Als er voldoende balsem wordt opgebracht zijn de verbandwisselingen volstrekt pijnloos en blijven de kwetsbare blaren zo lang mogelijk intact. Als de blaren opengaan kan een arts de inmiddels herstellende onderhuid behandelen.
Een jong kind had haar handpalm tegen een hete houtkachel gedrukt. De ouders zijn bekend met Boegem Balsem en hebben er vrijwel direct een dikke laag van opgebracht. Na enkele malen opnieuw balsem opgebracht te hebben smolt deze niet meer. Een half uur later was de pijn verdwenen en werd het handje ingepakt zodat zij verder kon spelen. Enkele uren later was een blaar ontstaan zoals op foto 1. Deze bleef zes dagen intact. Tien dagen na de verbranding was de verbrande huid mooi hersteld zoals foto 2 laat zien. |
foto 1: kinderhandje met blaar
foto2: herstel na 10 dagen
|